Wat te doen bij gevonden nestjongen?

Van april tot september is het broedseizoen bij de vogels. Heel wat jongen worden geboren en leren in die periode zelfstandig leven. In normale omstandigheden brengen de ouders hun jongen met succes groot. Af en toe kan het gebeuren dat er door externe factoren (vaak menselijk) de jongen toch gewond of ouderloos geraken. 

Jong dat niet kan vliegen

De meeste soorten kunnen als nestverlater niet onmiddellijk vliegen. Ze hebben tot een week lang vliegtraining nodig. Eens de jongen groter worden wordt de ruimte in het nest krap. In dat te kleine nest kunnen ze dus niet leren vliegen. Als ze ongeveer 3 à 4 weken oud zijn springen ze er uit en beginnen ze te oefenen op de grond. Diersoorten zoals duiven, kraaiachtigen, mussen, vinkachtigen etc. doen dit allemaal. 

Let op er zijn enkele uitzonderingen. Mezen en gierzwaluwen onder andere moeten direct kunnen vliegen als ze uit hun nest springen. 

Het kan dus perfect normaal zijn dat een jonge vogel niet onmiddellijk wegvliegt of wegspringt. Mocht je het vermoeden hebben dat het dier nog niet volledig bekomen is van de spring en je ziet geen uiterlijke verwondingen zoals bloed of dat het dier op zijn zij ligt, dan kan je hem even in een donkere doos houden tot hij van de klap bekomen is. Daarna zal hij, als het dier geen andere letsels heeft, verder kunnen trainen op de grond.