Word lid van Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen

Wanneer transport nodig is voor een dier in nood

Het Wildlife VOC Team is een netwerk van chauffeurs en dispatchers die op vrijwillige basis noodlijdende wilde dieren ophalen en transporteren naar een Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC). Personen die een noodlijdend dier hebben gevonden, worden altijd gevraagd om het dier zelf naar een VOC te brengen. Indien de vinder echt niet in de mogelijkheid verkeert om het dier te transporteren (geen eigen vervoer, medische redenen, werk,…), dan kan de hulp van het Wildlife VOC Team worden ingeschakeld. 

De dispatcher zoekt in dit geval iemand van het team die in de streek van de beller woont en beschikbaar is. De beschikbare, vrijwillige chauffeur gaat het gewonde of verzwakte dier ophalen, en brengt het zo snel mogelijk naar een VOC waar een VOC-medewerker de eerste zorgen toedient. 

Om oproepen snel en efficiënt af te handelen, hebben we veel vrijwilligers nodig. Je kan op verschillende manieren helpen; Het Wildlife VOC Team zoekt zowel chauffeurs als dispatchers

Benieuwd naar de ervaringen van enkele vrijwilligers? Neem dan zeker even een kijkje in volgende artikels:

 

Word chauffeur

Als chauffeur sta je in voor het transport van noodlijdende, wilde dieren. Doordat je in contact komt met zowel de vinder van het noodlijdende dier als met het opvangcentrum, ben jij het gezicht van het Wildlife VOC Team en het VOC.

Binnen de periode dat jij beschikbaar bent, kan je een telefoontje of WhatsApp-bericht krijgen van de dispatcher van dienst om een dier in jouw omgeving op te halen. Je haalt het dier op bij de melder, en brengt het naar het VOC voor verdere verzorging. Je bent eigenlijk een soort ambulancier voor wilde dieren.

Wat heb je nodig:

  • Telefoon
  • Auto + Rijbewijs
  • Tijd om nu en dan een dier te transporteren. Dit kan je bvb. combineren met je dagelijkse rit naar huis of naar je werk.
  • Je bepaalt zelf je beschikbaarheid en de gemeenten waarin je actief wil zijn.
  • Je bent sociaal, flexibel, en vriendelijk
  • Je hebt geen voorafgaande kennis nodig (indien je dit wel hebt, is het natuurlijk een meerwaarde); Je ontvangt bij start een informatiemap die je allerlei situaties eenvoudig helpt aan te pakken. En je kan natuurlijk altijd aan de dispatcher of het VOC advies vragen.
  • Soms moet een dier nog gevangen worden, maar in 90% van de gevallen zit het noodlijdende dier reeds in een kartonnen doos

Word dispatcher

Als vrijwillige dispatcher sta je in voor de telefoonpermanentie. Je beantwoordt meldingen van wilde dieren in nood, geeft advies, en zoekt indien nodig een WTT-chauffeur om een dier op te halen. Als dispatcher ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen die een noodlijdend dier hebben gevonden maar het niet kunnen transporteren. Je bent dus de stem van het Wildlife Team Oost-Vlaanderen.

Wat heb je nodig:

  • Telefoon
  • Computer of smartphone
  • Tijd om af en toe permanentie op te nemen. Reken op 5-20 minuten voor het afhandelen van een oproep. In rustigere periodes (herfst-winter) zijn er maximum 20 oproepen per dag. In drukke periodes (lente-zomer) kunnen er honderd oproepen per dag binnenkomen.
  •  Je staat minimaal 2 keer per maand in voor een shift dispatching van 3 uur (9-12, 13-15, 15-18, 18-20u).
  • Je bent sociaal, flexibel, en vriendelijk aan de telefoon en je kan probleemoplossend denken
  • Je hebt geen voorafgaande kennis nodig (indien je dit wel hebt, is dit natuurlijk een meerwaarde); Je ontvangt bij start een informatiemap die je allerlei situaties eenvoudig helpt aan te pakken. En je kan natuurlijk altijd het betreffende VOC bellen voor advies.
  • Je krijgt toegang tot de digitale database die een registratiedocument bevat en tot de Google Maps-kaart van de Wildlife-chauffeurs

Praktische vragen

Mag ik vrijwilligerswerk doen? 

Vrijwilligerswerk is in principe onbezoldigd met uitzondering van eventuele onkostenvergoeding (zie verder.) Dat wil zeggen dat je vrijwilligerswerk zonder probleem kan uitvoeren naast je vaste baan. Ook als je werkloos of arbeidsongeschikt bent is dit geen probleem. In dit laatste geval vraag je aan je uitkeringsinstantie of je vrijwilligerswerk mag doen, maar meestal krijg je groen licht. 

Mag ik een wild dier zomaar vervoeren?

In principe is het verboden om wilde dieren te vangen, transporteren, of in je bezit te hebben. De erkende VOC’s hebben voor het helpen van dieren in nood echter een afwijking op dit verbod. Als vrijwilliger van het Wildlife VOC Team word je een medewerker van het VOC, en mag je ook noodlijdende dieren vervoeren mits deze naar een VOC worden gebracht. 

Wanneer moet ik beschikbaar zijn?

Je bepaalt zelf je engagement. Ben je vaak of slechts af en toe beschikbaar? Geen probleem, alle hulp is welkom! Om het makkelijker te maken voor de dispatcher, geef je vooraf aan wanneer je kan ingeschakeld worden. Soms kan een transportvraag dan toch nog ongelegen komen; Geen probleem, de dispatcher zal dan een andere chauffeur proberen te zoeken.  

Hoe vaak word ik gebeld? 

Dit is moeilijk te voorspellen, omdat het afhangt van verschillende factoren: Hoe dichter een oproep bij jou in de buurt is, hoe groter de kans dat je als chauffeur gebeld wordt. Ben je vaak beschikbaar en woon je bv centraal in het werkingsgebied, dan kan het zijn dat er in drukke periodes bijna dagelijks gebeld wordt. Maar in andere periodes van het jaar kan dat slechts 1 keer per maand zijn.

Voor dispatchers zijn er over het algemeen 20 oproepen per dag in de rustigere periode (herfst-winter) en 100 oproepen per dag in de drukke periode (lente-zomer). 

Moet ik over een eigen auto beschikken? 

Ja, het ophalen en vervoeren van de dieren doe je met je eigen auto. Er is geen Wildlife VOC Team-auto beschikbaar. 

Vang- en transportmateriaal

Meestal vragen we de vinder om het dier reeds zelf in een kartonnen doos te plaatsen. Je kan natuurlijk altijd een reserve doos in je auto meenemen. Mocht je zelf een dier moeten vangen, kan je ook een set handschoenen of een handdoek meenemen. Specifiek vang- en transportmateriaal (zoals netten, transportkist,…) kan je als iets avontuurlijkere Wildlife VOC Team-vrijwilliger lenen bij het VOC of zelf aanschaffen (voordelige leveranciers op aanvraag).  

Onkostenvergoeding:

Het vrijwilligerswerk is onbezoldigd. Verplaatsingskosten, brandstof, en telefoonkosten worden niet vergoed. VOC Merelbeke verwent je wel jaarlijks met een attentie voor jouw fantastische inzet voor de wilde dieren. 

Verzekering:

Als WTT-vrijwilliger ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen tijdens de uitvoering van je taken, of op weg naar en van de plaats waar de taken worden uitgevoerd. Schade aan eigen materiaal of de wagen is niet verzekerd. 

Voordelen: 

Het Wildlife VOC Team valt onder de hoede van VOC Merelbeke. De coördinatoren staan samen met VOC Merelbeke klaar voor jouw begeleiding:

  • Persoonlijke begeleiding en dagelijkse ondersteuning
  • Steeds beschikbaar voor het beantwoorden van je vragen
  • Een handige informatiemap met de meest voorkomende diersoorten en mogelijke situaties
  • Een opleiding voordat je van start gaan als Wildlife VOC Team-vrijwilliger
  • Vrijwilligersovereenkomst
  • Een persoonlijk medewerkerspasje zodat je jezelf kan identificeren als Wildlife VOC Team-medewerker
Ben je helemaal gewonnen voor dit soort vrijwilligerswerk, en wil je graag deel uitmaken van het team?
Stuur dan een mailtje naar voc.oostvlaanderen@gmail.com