Meer egels dan ooit in het VOC

Meer dan zesduizend gewonde dieren per jaar en toch geen Gentse subsidies voor vogelasiel: “Dit is niet meer houdbaar”

© FVV

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke barst uit haar voegen en vraagt subsidies aan de Stad Gent. “Maar we investeren al genoeg in ons eigen dierenasiel”, zegt Milieuschepen Tine Heyse (Groen).

Tuly Salumu Dinsdag 17 september 2019 om 21:26

Er zit een haar in de boter tussen het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke en de Stad. Het dierenasiel vraagt subsidies aan Gent omdat ze steeds meer gewonde dieren binnenkrijgt. Het gaat om 6000 à 7000 dieren per jaar zoals fretten, duiven en vleermuizen.

Voorlopig krijgt het asiel enkel subsidies van de Vlaamse Overheid en de gemeenten Lochristi en Merelbeke. Subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen werden geschrapt nadat het asiel een erfenis kreeg.

“We krijgen zo’n vijftigduizend euro per jaar”, zegt uitbater Nic Demeulemeester. “Maar dat is allang niet meer aangepast aan onze noden. En vorig jaar hebben we een deel van de Vlaamse middelen zelfs niet gekregen. Intussen barst het asiel uit zijn voegen. Dit is niet meer houdbaar. Daarom vragen we Gent om hulp.”

Maar uit een vraag van gemeenteraadslid Gert Robert (N-VA) blijkt dat er weinig kans is dat de Stad in de toekomst bijspringt. “Ik hou mensen niet graag aan het lijntje”, zegt Milieuschepen Tine Heyse (Groen). “We vinden het vogelasiel een belangrijk initiatief maar Gent heeft al veel centen geïnvesteerd in het dierenasiel en het dierendispensarium. Op dat vlak nemen we al meer dan onze verantwoordelijkheid. Dit moet op Vlaams en provinciaal niveau bekeken worden. Bovendien krijgt het vogelasiel blijkbaar wel redelijk wat giften van Gentse burgers. Op die manier draagt Gent wel bij.”

“We hebben recht op Gentse subsidies want we vangen veel dieren uit de regio op”, reageert Demeulemeester boos. “Onze reservers slinken elk jaar. Als er geen extra middelen komen, zullen we volgend jaar dieren moeten weigeren.”

Demeulemeester is al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn asiel. “Er zitten teveel dieren samen in één kooi waardoor ze zichzelf verwonden. Ook de vrijwilligers moeten werken in te kleine ruimtes. We hebben dringend een stuk grond nodig waar we kunnen uitbreiden. Er is onder meer nood aan een materiaalhok, een eendenverblijf en extra ruimte voor kooien en personeel.”